Meny

10 talare att inspireras av

Alla vet vi hur jobbigt det är att förbereda ett tal eller föredrag när inspirationen tryter. Så varför inte ta hjälp av de bästa? Här listar vi tio av världens mest berömda talare – och vad som har gjort dem så framgångsrika.

1. Barack Obama
Lugn, karismatisk och påläst är tre av de faktorer som gjort att USA:s förre president Barack Obama blivit en vår tids främsta talare. Få människor har samma förmåga som Barack Obama när det gäller att engagera människor och få dem att lyssna.

 

2. Winston Churchill
Bioaktuella Winston Churchill var till en början ingen lysande talare. Han ogillade det skarpt och hade dessutom ett talfel, vilket inte gjorde saken enklare. Men i stället för att låta det hindra honom så lät han det bli en del av sitt varumärke, och med tiden kom han att hålla några av historiens mest hyllade tal.

 

3. Emma Watson

I första hand är hon känd som skådespelare, men Emma Watson har också utmärkt sig som en mycket skicklig talare – inte minst för sitt tal i anslutning till FN:s jämställdhetskampanj He For She. Där lyckades hon med ett lugnt och avskalat språk skapa ett av vår tids mest hyllade tal.

 

4. Martin Luther King Jr
Ett av världens mest berömda tal är tveklöst Martin Luther King Jr:s ”I have a dream”, som hölls inför 250 000 personer ur den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Många menar att storheten låg i att han med sin retorik framstod som en i gruppen snarare än en övergripande ledare – vilket fick lyssnarna att känna samhörighet.

 

5. John F. Kennedy
Den amerikanske presidenten JFK var något av en mästare på att vädja till människors känslor och att få dem att ställa sig på hans sida. ”Ich bin ein Berliner” och “Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country” är några av de bevingade ord han har blivit känd för.

 

6. Margaret Thatcher
Få politiker har upprört lika mycket känslor som brittiska Margaret Thatcher. Genom att vara tydlig, rapp och inte sällan syrlig i sina tal fick hon ofta en hel värld att lyssna.

 

7. Michelle Obama

"When they go low, we go high". Personligt och med en väl avvägd blandning av humor och allvar, det är några av de ingredienser som gjort Michelle Obamas tal världsberömda.

 

8. Nelson Mandela        

”Om man talar till en människa på ett språk hon förstår, når man hennes huvud. Om man talar till henne på hennes språk, når man hennes hjärta”. Människorättskämpen Nelson Mandela hade en tydlig idé om hur man skulle tala för att få människor att lyssna – och få har lyckats lika bra.

 

9. Halle Berry

Halle Berry blev 2002 den första afroamerikanska kvinnan att vinna en Oscar och hennes segertal har blivit en modern klassiker. Talet är ett bra exempel på hur starkt ett framförande kan bli när känslorna verkligen får ta plats.

 

10. Olof Palme
Oavsett var man står politiskt är det lätt att se Olof Palmes förmåga att hålla engagerande tal. Med ett varierande tempo, långa konstpauser och en ständigt närvarande dramaturgi lyckades han hålla tal som älskades av de egna och gjorde motståndarna vansinniga.

 

Dela

Darkest Hour

Om Winston Churchills insatser under andra världskriget.

Biopremiär: 2018-02-02
Mer om filmen

Planera ditt event

Få tips från eventfixarna!

Galapremiärer, filmfestivaler och prisutdelningar hålls titt som tätt på våra biografer. Häng med och få en inblick i hur större event planeras och genomförs, få tips och idéer om hur du kan skapa gal...

Mer om detta