Meny

Skapa galastämning till ditt event

Alla kan skapa ett event – men det krävs lite extra för att göra det riktigt bra. Det vet Jan Göransson, han är personen som gjort Guldbaggegalan till en av Sveriges mest lyckade fester. Här är hans bästa tips för att få till rätt galakänsla på ditt event.

Jan Göransson har jobbat i filmbranschen i över 30 års tid, och har länge varit presschef på Svenska Filminstitutet, där en av de viktigaste arbetsuppgifterna är att arrangera Guldbaggegalan.

– Guldbaggegalan är fantastisk. I Sverige har vi ju Nobelgalan som arrangerats i över hundra år, men efter den är Guldbaggegalan en av våra äldsta och mest framgångsrika galor. Den har hängt med sedan 1964 och har blivit en fantastisk tillställning, säger Jan.

Bjud rätt personer
Guldbaggegalan gästas varje år av 1 200 personer, och precis som på alla andra event gäller det att ha en bra mix av gäster för att eventet ska bli lyckat.

– Vår fest är ju lite av en firmafest, så självklart går merparten av biljetterna till branschen, säger Jan och fortsätter:

– Men jag tycker att man generellt ska försöka få en bra mix av människor. Ett lyckat event ska ha en bra blandning av kändisar, beslutsfattare, politiker och influencers, och det är bra att försöka bjuda människor som man vet trivs på dessa tillställningar. 

Nyckeln ligger i detaljerna
Det finns många sätt att arrangera ett event, men om man vill få lite glammig galafeeling på sitt event är en av nycklarna att finslipa alla detaljer. En fysisk, gärna genomtänkt och påkostad inbjudan sätter rätt känsla – men även detaljer som klädkod spelar en stor roll för hur eventet kommer att uppfattas.

– Klädsel är otroligt viktigt, i synnerhet i Sverige. Vi är ofta lite dåliga på att klä upp oss och om eventet är mitt i veckan kommer folk ofta direkt från jobbet. Ett event blir förhöjt om folk klär upp sig, och även om vissa tycker det är jobbigt när det står smoking som klädkod så blir det tjusigare.

Röda mattan är viktig
Om det första steget är att skapa glamourös känsla redan innan eventet, så är nästa steg att se till att känslan finns där även på plats.

– Röda mattan är jätteviktig, även om den också kan vara blå, rosa eller svart. Men den ska vara där, precis som att det ska finnas en fotovägg. Fotoväggen höjer verkligen stämningen. Gästerna söker sig ofta dit för att ta selfies eller för att bli fotograferade.

Bjud på rätt saker
På ett glammigt mingel krävs också förfriskningar och tilltugg av det rätta slaget. Jan Göransson rekommenderar att man satsar på en plockbuffé i ena änden av lokalen och ett bord med dryck i den andra.

– Minglandet är väldigt viktigt för ett lyckat event, och ju mer gästerna rör sig i lokalen desto mer kommer de att prata med varandra.

Här är det enligt honom också viktigt att inte dränka sitt mingel med för hög musik:
– Det är ett vanligt misstag som gör att många missar det goda samtalet.

Glöm inte goodiebagen
Ett riktigt bra event bör också avslutas med en exklusiv goodiebag, menar han:

– Goodiebags är verkligen otroligt uppskattade, jag blir själv lika glad varje gång. Jag tycker det är supertrevligt med någon liten bok eller broschyr i en goodiebag, för det kan man faktiskt läsa i bussen eller taxin hem. Det är ett bra sätt att göra lite reklam för sitt företag, säger han och tillägger:

– Sedan ska man inte bara ha papper i den, den ska fyllas med andra saker också. Det kan vara något ätbart, pocketböcker eller smink. Man får avväga vad som är rätt saker för ditt event.

Dela

Tips galastämning

10 tips för ett lyckat galaevent

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, är en av personerna som sett till att Guldbaggegalan är en stor succé. Här är hans bästa tips för ett lyckat galaevent.

Läs mer

Välkomna dina gäster

Välkomna dina gäster

Skapa en exklusiv galastämning genom att rulla ut röda mattan och hälsa dina gäster välkomna med biografvärd i cape och hög hatt.

Hälsa välkommen

Musik

Musik

Skapa ett tema och förstärk det med filmmusik.

Få eventtips

Mingel

Mingel

Det är under minglet som de stora fördelarna med möten och event gör sig påminda.

Se mer

Planera ditt event

Få tips från eventfixarna!

Galapremiärer, filmfestivaler och prisutdelningar hålls titt som tätt på våra biografer. Häng med och få en inblick i hur större event planeras och genomförs, få tips och idéer om hur du kan skapa gal...

Mer om detta