Meny

10 tips för ett lyckat galaevent

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, är en av personerna som sett till att Guldbaggegalan är en stor succé. Här är hans bästa tips för ett lyckat galaevent.

1. Rätt klädsel
Det blir roligt om gästerna är uppklädda. Vi brukar alltid skriva gala som vår klädkod på Guldbaggeinbjudningarna, säger Jan Göransson.

2. Låt VD:n möta gästerna i dörren
Det kan låta självklart, men många missar det. Gästerna känner sig välkomna och VD:n hinner få en kort kontakt med alla, vilket inte kommer hinnas senare under kvällen.

3. Röda mattan
Det är detaljerna som gör det. Och helt klart bidrar den till att man känner sig speciell.

4. Musik
Vi sträcker alltid lite extra på ryggen när vi hör musik. Därför tycker jag att musik alltid ska spelas när gästerna gör entré. På Guldbaggegalan spelar vi ofta filmmusik.

5. Belysning
Spotlights gör mycket. Det behöver inte vara den dyraste modellen, men det är alltid fint när det lyser vid entrén och det ger gästen en speciell känsla.

6. Värdar
Personen i dörren ska vara glad. Den ska le, hälsa alla välkomna och inte tugga tuggummi. Den här personen måste också kunna hantera situationer på ett bra sätt. Det är till exempel alltid någon som osat men inte hamnat på listan, det måste kunna lösas utan att personen känner sig obekväm.

7. Bjud tillräckligt många…
Våga bjuda fler än du har plats för. Det brukar alltid bli ett bortfall på 20–30 procent, även på Guldbaggegalan. Då gäller det att ha en bra reservlista.

8 … och bjud rätt personer
Anpassa inbjudningslistan efter ditt event. Fundera alltid över vilka som är viktiga beslutsfattare där du befinner dig. Sedan är ju alltid kändisar kul, och har man inget bra kontaktnät till dem är det bra att gå via en PR-byrå eller festfixare.

9. Gör rätt med drycken
Hoppa drinkarna, det tar ofta för lång tid att blanda. Se också till att vin hälls upp i tid, så att gästerna inte behöver vänta på att någon ska hälla upp.

10. Hyr en fotograf
Man ska alltid hyra in en fotograf, och det ska vara en riktig fotograf så att det inte är någon som bara plåtar med mobilen. Det behöver inte vara så dyrt, men om man plåtar alla gäster har man jättebra bilder som man kan lägga ut i sina egna kanaler, och som gästerna kan använda i sina.

Dela

VIP paket med galavärd

VIP paket

Våra exklusiva VIP paket ger en sann galakänsla till ditt filmevent.

Läs mer

Planera ditt event

Få tips från eventfixarna!

Galapremiärer, filmfestivaler och prisutdelningar hålls titt som tätt på våra biografer. Häng med och få en inblick i hur större event planeras och genomförs, få tips och idéer om hur du kan skapa gal...

Mer om detta

Mingel

Mingel

Mingla med dina gäster i foajén och bjud på mousserande vin och lyxiga tilltugg.

Mingelpaket