Meny

Jan Rapp

Läkare på Sophiahemmet och grundare av Biogasakademin, Jan Rapp, har arbetat med flertalet företag för att implementera och informera om matavfallssortering och biogas.

Varför är biogas så viktigt?

När man kör på biogas påverkas inte klimatet. Sverige är bäst i världen på att köra bilar och bussar på en gas tillverkad av matrester och avfall, något varje människa på jorden ger upphov till. Det ska vi vara stolta över.

 

Hur kan du få företag att bli mer klimatsmarta?

Alla matrester kan bli biogas, det gäller såväl på jobbet som hemma. Så det enklaste sättet är att företag implementerar matavfallssortering. Jag hjälper även konferensanläggningar som redan har börjat sortera att berätta det för sina gäster och bilföretag som tillverkar marknadens 25 olika gasbilar att nå ut till svenska bilköpare.

 

Hur är du som föreläsare?

– Engagerad! Jag föreläser för att dela med mig av något som gjort mig mer hoppfull och jag unnar alla att känna likadant. Klimatproblemet kan verkligen göra en matt och det är lätt att känna att vad man än gör så spelar det ingen roll. Därför blir många häpna när jag förklarar att alla svenskar redan gör något bra.

 

Vad kan man vänta sig av din föreläsning?

– Man kan förvänta sig att bli väldigt förvånad att ingen berättat om det här tidigare. Och att bli glad!

 

Vad är nästa steg?

Nu tar New York City efter vårt sätt att sortera matavfall i bruna tunnor och Los Angeles har just börjat tanka sina bussar med biogas, något Stockholm har gjort i 17 år. För att tekniken ska sprida sig så snabbt som möjligt till andra länder vill jag göra om Sverige till ett "skyltfönster" för biogasteknik. Alla som landar på Arlanda, alla Nobelpristagare, alla utländska turister, restaurang- eller hotellgäster: alla ska mötas av en symbol för biogas som visar att vi i Sverige gör något extra smart med vårt matavfall. Något som varje stad i världen kan och bör ta efter. När man ska övertyga politikens- och näringslivets beslutsfattare att våga satsa på nya tekniker är fungerande lösningar det mest effektiva. I Stockholm går redan fyra av tio taxibilar på biogas och på Arlanda är tre av tio bussar gasdrivna. Det här måste vi börja tala om för omvärlden, säger Jan Rapp.

Dela

”För oss som bor i Sverige är det väldigt enkelt att göra något otroligt smart för världen och klimatproblemet” - Jan Rapp, läkare och expert på biogas.

CSR - Hållbarhet

CSR - Corporate Social Responsibility

Fokusera på ditt företags hållbarhets- och CSR arbete med en föreläsning på bio.

Pris från 21 500 kr Läs mer

Bokningsförfrågan

Kontakta oss för att få en prisbild.